dijous, 12 de juny del 2014

LÍQUID DESPRÉS DE CONGELAR AIGUA

aigua tot i que és una substància molt comuna s’ha convertit en una raresa, ja que quan la refredem a un punt de congelació pot transformar-se en un nou tipus de líquid. Uns científics nord-americans ho han descobert, informa la revista Journal of Physical Chemistry B de la Societat Americana de Quiimica (ACS) al 2011.

Aigua en estat sólid
Segons dos coautors de l’estudi, Kumar i Stanley, l’aigua presenta més de 80 propietats inusuals, per exemple que pot presentar els tres estats físics (sòlid, líquid o gas) al mateix temps, entre d’altres.

Kumar i Stanley van fer servir simulacions amb l’ordinador, ja que fer-ho en un laboratori és impossible perquè el procés és massa ràpid. I van poder arribar a demostrar que si l’aigua en estat líquid la congelem té tendència a disminuir la conducció de calor, com passa habitualment. Però quan l’aigua arriba a 54 graus centígrads sota zero, l’aigua líquida comença a conduir el calor molt millor.


Amb aquest experiment es demostra que sota d’aquesta temperatura l’aigua es sotmet a canvis estructurals forts però constants, mentre que l’estructura física és molt semblant al gel. Aquests canvis estructurals augmenten la conducció de calor a temperatures més baixes. Per tant, els investigadors donen suport a la idea de que l’aigua té una transició de fase líquid-líquid.


Bibliografia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada